Ενήλικη γάτα

Φροντίζοντας την ενήλικη γάτα μας

Η φροντίδα της ενήλικης γάτας μας κινείται σε τρεις άξονες:

Διατροφή

«Η γάτα δεν είναι μικρός σκύλος»

Έτσι λέει ένα ρητό και είναι όντως μια μεγάλη αλήθεια. Οι διατροφικές απαιτήσεις της γάτας σε πρωτεΐνες, σε απαραίτητα αμινοξέα και σε λίπη είναι πολύ διαφορετικές από ενός σκύλου. Η ισορροπημένη διατροφή συμβάλλει στην υγεία, στην ποιότητα του τριχώματος, βελτιώνει την ποιότητα και την διάρκεια της ζωής.

Η χορήγηση τροφών χαμηλής ποιότητας, αυξάνει τον κίνδυνο σχηματισμού κρυστάλλων στο ούρο και σαν συνέπειά του αυξάνει και τον κίνδυνο απόφραξης της ουρήθρας, ιδίως στους αρσενικούς γάτους.

Η χορήγηση τροφών σκύλου δεν μπορεί να ικανοποιήσει ποσοτικά τις και ποιοτικά τις ενεργειακές ανάγκες μιας γάτας.

Η έλλειψη ταυρίνης – ένα απαραίτητο αμινοξύ για τις γάτες – μπορεί να οδηγήσει αφενός σε εκφύλιση του αμφιβληστροειδούς και τύφλωση και αφετέρου σε διατατική μυοκαρδιοπάθεια. Η υπερχορήγηση βιτ. Α – διατροφή π.χ. μόνο με συκώτι- μπορεί να προκαλέσει σκελετικές ανωμαλίες.

Η χορήγηση ωμού κρέατος βοηθά στην μετάδοση μικροβιακών κα παρασιτικών νοσημάτων.

Ορθή διατροφική πρακτική είναι:

• η χορήγηση μιας ξηράς τροφής,

• κατάλληλης για την ηλικία και για

• το επίπεδο της δραστηριότητας της γάτας μας (ζει μέσα ή έξω από το σπίτι)

• κατάλληλης σε σχέση με τις ενεργειακές της ανάγκες (πχ. οι στειρωμένες έχουν λιγότερες θερμιδικές ανάγκες)

• σε κλειστή συσκευασία από εταιρίες με εμπειρία και γνώση στην διατροφή

Διαμόρφωση περιβάλλοντος

Η ενήλικη γάτα που ζει μέσα στο σπίτι χρειάζεται μια τέτοια διαμόρφωση του περιβάλλοντος της που να της εξασφαλίζει την ανάγκη για προστασία και ασφάλεια όπως και την ανάγκη για παιχνίδι, κυνήγι και κοινωνικότητα.

Τοποθετήστε την τροφή και το νερό σε άλλο χώρο από αυτόν που βρίσκεται η αμμολεκάνη. Προσπαθήστε να μην βρίσκονται κοντά σε συσκευές που δημιουργούν θόρυβο π.χ. πλυντήριο. Εξασφαλίστε την ιδιωτικότητα του χώρου της τροφής της γάτας, μακριά από άλλες γάτες που μπορούν να την απειλήσουν ή τρομάξουν.

Εξασφαλίστε σημεία όπου μπορεί να ανέβει, σκαρφαλώσει. Οι γάτες αρέσκονται στο να επιτηρούν από ψηλά!

Τέλος αφιερώστε χρόνο στο παιχνίδι και στο κυνήγι. Οι γάτες χρειάζονται άσκηση. Διαθέστε τους παιχνίδια, διεγείρετε τις αντιδράσεις τους. Τις βοηθά στην ανάπτυξη μιας φυσιολογικής συμπεριφοράς μέσα στο σπίτι χωρίς εντάσεις, χωρίς προβλήματα. Τις βοηθά στο να διατηρήσουν φυσιολογικό το βάρος τους και ταυτόχρονα να διαμορφώσουν ένα ισορροπημένο χαρακτήρα.

Κτηνιατρική φροντίδα

• Η ετήσια προληπτική εξέταση:

Βοηθά στην αντιμετώπιση τυχόν προβλημάτων της γάτας μας στην δημιουργία τους. Η παχυσαρκία και πως μπορεί να αποτραπεί , η ποιότητα του τριχώματος , η στοματική υγεία είναι μερικά παραδείγματα.

Ειδικά στο κομμάτι της πρόληψης της οδοντικής υγείας θα πρέπει να δώσουμε ιδιαίτερο βάρος, μια και προβλήματα όπως : η κακοσμία του στόματος με τον σχηματισμό τρυγιάς (πέτρας), η περιοδοντίτιδα, η απορροφητική δράση των οδοντοκλαστών, η χρόνια στοματίτιδα της γάτας αποτελούν σοβαρά προβλήματα που επηρεάζουν την υγεία της γάτας μας.

• Οι εμβολιασμοί:

Ο βασικός πυρήνας των εμβολίων γίνεται ετήσια. Αυτός περιλαμβάνει τον εμβολιασμό για την ρινοτραχείτιδα, τον καλυκοιό την πανλευκοπενία και τέλος για την λύσσα. Ο εμβολιασμός για την λύσσα βάσει της νομοθεσίας είναι υποχρεωτικός. Υπάρχουν και άλλα εμβόλια, όπως της λευχαιμίας της γάτας, που γίνονται ανάλογα με τα επιδημιολογικά στοιχεία κάθε περιοχής.

Πολλοί ιδιοκτήτες αμελούν τους εμβολιασμούς με το σκεπτικό ότι « η γάτα μας ζει μέσα στο σπίτι και δεν βγαίνει έξω». Ακόμα και έτσι όμως διάφοροι ιοί, όπως της πανλευκοπενιάς, μπορούν να μεταφερθούν με τα ρούχα και τα παπούτσια μας, αφού μπορούν να επιβιώσουν για μεγάλο χρονικό διάστημα σε διάφορα αντικείμενα. Με τον τρόπο αυτό μεταφέρουμε ιούς αλλά και αυγά παρασίτων στην γάτα μας. Γι αυτό και είναι απαραίτητη η χορήγηση αντιπαρασιτικών φαρμάκων κάθε 3 με 4 μήνες. Αυτός είναι και ο λόγος που πολλοί ιδιοκτήτες γάτας ενώ ζουν σε όροφο πολυκατοικίας βρίσκουν εντερικά παράσιτα στην γάτα τους.

• Η στείρωση

Η στείρωση της γάτας μας είναι ο πιο ασφαλής τρόπος για να ελέγξουμε την αναπαραγωγή της γάτας μας. Εξαφανίζει τα προβλήματα συμπεριφοράς που σχετίζονται με την αναπαραγωγή της γάτας (μαρκάρισμα με ούρα αντικειμένων και μάχες από τους αρσενικούς, «κυλίσματα» και νιαούρισμα από τις θηλυκές). Μειώνει ή και εξαφανίζει την πιθανότητα να εμφανίσουν παθολογικές καταστάσεις όπως πυομήτρα, όγκοι μαστού.

• Προληπτικές εξετάσεις

Οι γάτες έχουν την τάση, από τη φύση τους, να κρύβουν την ασθένειά τους. Αλλάζουν συμπεριφορά γίνονται πιο ήσυχες και γενικά προσπαθούν να δώσουν την εικόνα ότι είναι καλά!

Οι εξετάσεις αίματος γίνονται σε υγιείς γάτες με στόχο να προλάβουμε προβλήματα υγείας. Περιλαμβάνουν την γενική αίματος, την βιοχημική εξέταση και την εξέταση του ούρου. Ο σακχαρώδης διαβήτης, η νεφρική ανεπάρκεια, τα νοσήματα του ήπατος είναι μερικά παραδείγματα νοσημάτων που μπορούν έγκαιρα να διαγνωστούν.

Παρατηρήστε τη γάτα σας για τυχόν:

  • Ανορεξία ή εκλεκτική όρεξη
  • Πολυουρία-Πολυδιψία
  • Εμετούς, διάρροια ή δυσκοιλιότητα
  • Δυσκολία στην ούρηση
  • Μεταβολές στην συμπεριφορά
  • Δυσκολία στην μάσηση, σιελόρροια
  • Δυσκολία στην αναπνοή, βήχα

Επικοινωνήστε με το ιατρείο μας και κλείστε ένα ραντεβού σήμερα, προκειμένου να εξετάσουμε την γάτα σας.